Rensko zlato

Obožujem prusko plavo. Še posebej vse njene pojave, ki jih dobim z redčenjem. Nekoč sem, ne spomnim se več kje prebrala, da se imenuje tako, ker naj bi imeli pruski vojaki uniforme take barve. Ne vem, če je to res, sem pa kasneje drugje prebrala, da je ta barva nastala po pomoti, ko so okoli leta 1706 želeli narediti rdečo. Pomembnost prusko plave je v tem, da je bil prvi stabilen in relativno svetlobno obstojen moder pigment, ki je prešel v široko uporabo. Pred tem so uporabljali različne druge modre pigmente, med drugimi indigo, ki ni bil posebno svetlobno obstojen in je s časom prešel v črno, poleg tega pa je imel zelen nadih, ali ultramarin, ki se je pridobival iz lapisa lazuli in je bil izredno drag. Edino takratno najdišče lapisa lazuli je bilo na prostoru današnjega Afganistana. In ime? Znana je tudi kot berlinsko modra ali pariško modra. Pa prusko? Cianovodikova kislina se menda imenuje tudi pruska kislina.

Rensko zlato - triptih
Ren je moder. Ja, vem, v resnici je zeleno, sive krneki barve, sem ga videla od blizu, vendar: Ren je moder in v njem se preganjajo vodne nimfe, lepa dekleta, ki se norčujejo iz Albericha, ker je grd. Moška nečimrnost je huda reč, zato se Alberich odreče ljubezni (ki je itak ne dobi, ker - jasno - ne išče na pravem koncu). Samo tisti, ki zanika ljubezen, lahko dobi moč, da iz renskega zlata naredi prstan. Nimfe se pretirano ne sekirajo saj vse kar živi hoče ljubiti. Nihče se ne bo odrekel ljubezni. Vendar užaljeni škrat ukrade zlato in sledi cela vrsta dogodkov tja do somraka bogov, vendar o tem kdaj drugič.

Čeprav je verjetnost zelo, zelo majhna, bi lahko bil za lase privlečen nauk zgodbe naslednji: ne delaj se norca iz škrata, ki te ogovori na plaži. Zaradi hudo ranjenega ega bo morda ravno on tisti, ki bo v temi svoje kuhinje sestavil naslednjo atomsko bombo. Legende namreč ne lažejo.

Viri:

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Ne daj se, dušo

What’s In A Name 2016

Vincent van Gogh, Med žitom in nebom