Csárdás
Najboljši golaž sem jedla lansko leto,
v Gorenjem seniku na Madžarskem, ko smo bile z babami na turneji po Prekmurju
in zamejstvu. Sicer nisem posebna ljubiteljica golaža, tisto pa je bilo
neverjetno. Meso je bilo narezano na kocke (!), videti so bile identične, brez
ene same žilice, odvečne maščobe ali nepotrebne žvarovne.
Csárdás 1 |
Golaž se menda kuha v velikem loncu.
Večji ko je lonec, boljši je golaž. Ne bi vedela, v življenju ga nisem skuhala,
niti nisem imetnica posebno velikih loncev. Pred leti so me na upravni enoti mojega
domačega mesta »imenovali« za vodjo gospodinjstva. Hm, velika poveljnica
gospodinjstva ima poleg sebe samo še enega uporabnika, torej potrebe po velikih
loncih ni.
Csárdás 2 |
Za golaž se uporablja
ogromno čebule. Ena od sort rdeče čebule se imenuje Čardaš. Če jo analiziramo
na prafaktorje, dobimo množico kvadratov, pravokotnikov, trikotnikov … in
agresivno, koničasto ostrino, ki vzame sapo.
Komentarji
Objavite komentar