Golaž v kockastem loncu


… ne … resno … kockasta čebula … no, prav, no … kubizem …
Če rečem kubizem, bo naslednja asociacija verjetno Picasso. Samo ne vem zakaj se nihče ob omembi avtomobila, na katerega so prilepili njegovo ime, ne spomni kubizma … pa še čisto nič kubističen ni videti … žal. No, Pablo ni bil edini. Kubizem naj bi bil skupni projekt Pabla Picassa in Georgesa Braqua. Menda naj bi bil Braque celo prvi. Potem so tu še Juan Gris, Ferdinand Leger in še marsikdo. 

Predmeti so razstavljeni, analizirani in potem sestavljeni nazaj v abstraktne oblike. Namesto, da bi jih upodabljali z enega, umetniki predmet prikažejo iz različnih zornih kotov. Predmet se staplja z ozadjem in tvori plitek, nedoločen prostor. Analitični kubizem pomeni analizo predmeta, razstavljanje na ploskve. Poleg analitičnega kubizma se je razvil tudi sintetični, pri katerem se uporabljajo različne teksture, kolaž, napisi, notni zapisi … vse to pa se sestavlja v novo celoto. Sintetični kubizem združuje različne predmete, za razliko od analitičnega vsebuje manj senčenja, njegov prostor pa je precej bolj plitek. 

Naloga … čebule, tri rdeče čebule, ki več ne obstajajo … mljask. Krožnika ni bilo, niti karirastega prta, niti take mize nimava.
Obožujem osebni pristop …

Komentarji

  1. Lepo, za golaž odlično, a če pomislim na avto v katerem se trenutno premikaš po svetu me malo zaskrbi...no ja, upam, da ne postane kubističen -:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Saj je kubističen ... če tako počasi pogledaš s priprtimi očmi, res počasi, je točno tak, Picassovski. Ampak to deluje samo takrat, ko je tak kot treba. Zato mi je pa všeč (in seveda tudi iz sentimentalnih razlogov ... pa saj me poznaš). ;-)

      Izbriši

Objavite komentar

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Ne daj se, dušo

What’s In A Name 2016

Vincent van Gogh, Med žitom in nebom