Grmade zlatoognjene

Prišla je pomlad, tralalalala … no ja, mislim,da se malo drugače poje pa vendar. Pomlad in ptički in sonček in romantika. Zakaj, hudiča, so sončni zahodi romantični? Ker so nam to dojemanje servirali drugi? Vsak spodoben ameriški ljubezenski film ima vsaj en osladen sončni zahod, z za film dotičnima zaljubljencema na peščeni plaži ali na vrhu nebotičnika ali v vulkanskemu kraterju ali v podobno ekstremističnem prizoru. V resnici je sončni zahod smrt dneva. Konec, prenehanje pa četudi samo začasno. Zakaj ga potem zaljubljenci tako radi gledajo? Ker komaj čakajo, da gredo narazen? No, ne bom se spuščala v to. Je pa sončni zahod nedvomno boleče lepe barve. Ne vem, danes morda niti nisem v filingu za osladno romantiko (kdaj pa sem?). Nekaj bolj grobega se mi mota po glavi. Ne nasilnega, da ne bo pomote … temveč surovega, prvinskega. Recimo kot takrat, ko sva z M-jem, nekega januarja opazovala sončni zahod v okolici Štanjela. Sredi surove, zimske, kraške pokrajine.

O zlati večerni oblaki, bleščeči v grmadah zlatoognjenih, kakor, da vpijate vase somrak, kakor da ugašate goreče zlato. Potem se pojavi strah, da bo vse skupaj zgrmelo v črni prepad. Kaj, če v tem hipu ugasnete, kaj, če zatonete v črni prepad. Kaj, če sonce ne vzide, kaj če bo tema, kaj če …

Nekoč sem B-ja, kolega na faxu, ki ga je zanimala astronomija, ko sva imela debato o osladnostih (ki jih je bolestno sovražil) vprašala kaj on vidi v sončnem zahodu ali vzhodu, saj ni pomembno. »Vrtenje zemlje,« je rekel skoraj neprizadeto, kot da bi se čudil zakaj sprašujem neumnosti. Stvari so vendar popolnoma jasne. Kaj, če zatonete v prepad … konec je vsega in konec vseh (če si smem izposoditi frazo).

Vidim, da je čas za drugačen pristop. Spet bo treba med smreke, kjer večer vrže prt na ravan in so gozdovi temni in prazni, gorje mi in ptice ne pojejo več (če si smem izposoditi tudi to). Mater, mi je všeč ta reč … Vedno so nekje grmade zlatoognjene in hkrati vedno nekje drugje zgrmijo v črni prepad. Vedno, nenehno. B je imel prav, zemlja se vrti …
P.S. Stavke pisane ležeče je napisal Srečko Kosovel (O zlati večerni oblaki). Tudi naslov sem si izposodila iz iste pesmi. Prva izposojena fraza je iz komada Keltvek, Siddharte. Želja o odhodu med smreke je hudo hudo prilagojena vzeta iz komada Ohne dich, Rammstein (in nima nič s tem, kar si domišljam, da si mislim, da so hoteli povedati oni).

Komentarji

  1. Ma je romantično: ko sonce umira, ti razkrije sebe (lahko pogledaš vanj). ;)

    OdgovoriIzbriši
  2. Ja, vsekakor je. In da ne bo pomote, rada imam sončne zahode in romantiko tudi, če ne, verjetno ne bi vlačila M-ja na Kras sredi januarja (ni se ravno upiral). Samo ne maram holywoodske prepotenciranosti. Se pa, seveda, strinjava. Mi je všeč to: ko sonce umira, ti razkrije sebe. Zelo.

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Ne daj se, dušo

Vincent van Gogh, Med žitom in nebom

What’s In A Name 2016